Totaalrenovatie prijs

De totaalrenovatie prijs hangt af van heel wat factoren. In de eerste plaats wordt de prijs bepaald door de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Er zijn immers heel wat renovatiemogelijkheden. Om een goed zicht te krijgen, vraagt u best een offerte op maat. Hier kan u geheel vrijblijvend meerdere firma’s contacteren voor een prijsaanvraag. Lees hier alvast alles over totaalrenovaties zodat u weet wat de mogelijkheden zijn.

Wilt u direct door naar onze offertedienst om aannemers voor uw totaalrenovatie te vergelijken? Begrijpelijk, offertes vergelijken is besparen op de kosten!

Wat houdt een totaalrenovatie van een woning in?

Een totaalrenovatie doet vermoeden dat elk hoekje en kantje van de woning wordt aangepakt. Dat kan zeker het geval zijn, maar hoeft niet altijd. Vaak is het een combinatie van verschillende werken waarbij bepaalde onderdelen worden afgebroken en weer worden opgebouwd. Zo kan u er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel de zolder, de badkamer en de garage aan te pakken. Door dit tegelijkertijd te doen, zal de prijs voordeliger zijn. Ook kan u alle stijlen goed op elkaar afstemmen. In een totaalrenovatie kunnen verschillende zaken zitten. We geven enkele voorbeelden.


totaalrenovatie prijs

Totaalrenovatie van de badkamer

Een badkamer kan volledig naar uw wens worden gerenoveerd. Houdt u van een moderne en strakke look? Dan zijn keramische tegels of betonstuc aanraders. Liever een klassiekere uitstraling? Dan is natuursteen een optie. De totaalrenovatie prijzen van een badkamer kunnen enorm uiteenlopen. Zo kan dit al voor €2.500,-, maar evengoed kost het €25.000,- als u veel luxe en comfort wenst.

Keuken volledig renoveren

Als u uw hele woning renoveert, hoort daar meestal ook een nieuwe keuken bij. U kan gaan voor een opfrissing van de keuken door bijvoorbeeld enkel de deurtjes te vernieuwen of voor het plaatsen van een hele nieuwe keuken. De keuken kan volledig naar uw wensen worden ingericht. Een keuken laten renoveren, kan al voor €2.000,- als u voor kleinere werken gaat. Wil u echter een volledig nieuwe keuken en kiest voor duurdere materialen, dan kan de prijs oplopen tot €30.000,- of meer.

Lees ook ons artikel over keukenrenovaties en wat er allemaal bij komt kijken.

Ramen en deuren renoveren

Heel wat totaalrenovaties gaan gepaard met het vervangen van ramen. Hier zijn heel wat mogelijkheden. Met hoogrendementsglas doet u een goede investering. Uw energiefactuur zal dalen. Ramen en deuren zijn echter niet goedkoop. Reken gemiddeld op €20.000,- voor PVC-ramen tot wel €70.000,- voor grote ramen met driedubbele beglazing en aluminium profielwerk.

Dakrenovatie, isolatiewerken en zolderrenovatie

Wanneer uw woning nog een oud dak heeft zonder isolatie, is het belangrijk om het dak mee te nemen in de totaalrenovatie. Door uw dak te renoveren, gaat er tot wel 30% minder warmte verloren. U zal dit dus zeker voelen op uw energiefactuur. Het renoveren van een dak vraagt echter een heus budget. Prijzen van €16.000,- zijn niet abnormaal. Het levert echter wel op. Naast het dak kan u ook vloeren en muren isoleren. Ook dit heeft een positieve impact op uw energiefactuur.

Met een zolder kan u alle kanten uit. Van een opslagruimte tot een extra leefruimte waarin u gezellig van een film kan genieten of een bureauruimte om in alle rust te werken. Indien u kiest voor extra woonruimte, is het belangrijk dat u de zolder goed isoleert. Hier moet dus zeker budget voor worden voorzien, net als voor de afwerking die u wenst. Laat ook zeker checken of de zoldervloer voldoende stevig is om er een echte leefruimte van te kunnen maken. Een totaalrenovatie prijs voor het renoveren van een zolderkamer ligt gemiddeld tussen de €10.000,- en €15.000,-, al is het natuurlijk afhankelijk van het doel dat de ruimte zal krijgen.


huis renovatie kosten

Renovatie van verwarming

Als u nog een oude verwarmingsinstallatie in uw woning hebt, doet u er goed aan om deze te vernieuwen. Dit is geen goedkope klus. Het kan al snel oplopen tot €10.000,- als u ook vloerverwarming laat installeren. Veel Belgen hebben nog een oude mazouttank installatie waarmee verwarmd wordt. Stookolie is een fossiele brandstof en daarom is het beter om over te stappen op een milieuvriendelijker alternatief. De kosten van een mazouttank verwijderen vallen mee. U zal deze investering echter op termijn terugverdienen op uw energiefactuur.

Totaalrenovatie prijs voor waterleidingen of elektriciteit

Zeker bij ouderen woningen, is het daarnaast ook van belang om de elektriciteit mee te nemen in de totaalrenovatie. Ouderen netwerken worden immers vaak afgekeurd. U doet er beter aan om ineens alles te vernieuwen. Beperk de werken niet tot oplapwerk. Weet wel dat dit een zeker prijskaartje met zich meebrengt. Een richtprijs van ongeveer €9.000,- is niet onrealistisch. Het vernieuwen van de waterleiding kan ook zeker bij oude woningen interessant zijn. Reken zeker op €4.500,- voor deze werken.

Vergeet niet dat wanneer u een nieuwe verwarming, waterleidingen of elektriciteit laat leggen, ook de muren en vloeren kunnen open gebroken worden. De muren zullen dus terug bezet moeten worden en de vloeren moeten een nieuwe vloerbekleding krijgen. Hiervoor moet u dus zeker ook budget opzij zetten.

Gevelrenovatie voor een nieuwe look

Wil u ook de buitenkant van uw woning in een nieuw jasje steken? Dan is een gevelrenovatie een goed idee. Er zijn heel wat mogelijkheden zodat u de gevel volledig naar uw wens kan bekleden. Afhankelijk van de gevelbekleding die u kiest, liggen de prijzen gemiddeld tussen de €10,- en €60,- per vierkante meter. Als u gaat voor metselwerken, kan dit oplopen tot €50,- tot wel €120,- per vierkante meter. Als u uw gevel laat renoveren, kan u er ook voor kiezen om ook meteen isolatie te laten plaatsen. Reken zeker op €15,- per vierkante meter.

Wilt u besparen op de kosten van uw totaalrenovatie? Vergelijk de prijs van een aannemer en bespaar op de kosten van uw project!

Wat kost een totaalrenovatie?

Een exacte prijs geven voor een totaalrenovatie is niet mogelijk. Er zijn te veel factoren die een rol spelen. Welke werken moeten er gebeuren, wat is de begintoestand van de woning, welk niveau van afwerking wil u, welke materialen worden er gebruikt, enz. Voor een groot stuk hebt u zelf in de hand hoeveel geld er naar een renovatie gaat. Bent u tevreden met basis of wil u liever luxe? Is een opfrissing voldoende of moet alles volledig gestript worden? De keuzes die u maakt, hebben gevolgen op de factuur.

Volledige woningrenovatie – welke kostprijs mag je verwachten?

Een woning volledig vernieuwen, is niet goedkoop. Met €75.000,- kan u al heel wat, maar de totale kost kan al snel oplopen tot €200.000,-. Alles hangt er natuurlijk vanaf wat u precies allemaal wil aanpakken. Weet ook dat elke investering een meerwaarde biedt. U hebt meer comfort, de energiefactuur kan zakken door isolatie te plaatsen en ook de waarde van de woning kan sterk stijgen.

De renovatie van een appartement – wat is de prijs?

Om een appartement volledig te renoveren, moet u zeker een budget voorzien van €40.000,- tot €75.000,-. De kosten zijn afhankelijk van de specifieke werken die nodig zijn voor datgene wat u wenst. De prijzen zijn zeker niet laag, maar u krijgt er wel wat voor terug. Uw wooncomfort stijgt en de waarde van het appartement eveneens.


badkamer renovatie prijs

Wat is de kostprijs van een totaalrenovatie per m2?

Gemiddeld moet u zeker rekenen op prijzen tussen de €300,- en €1.500,- per vierkante meter. Als de werken zich beperken tot een opfrissing, is €300,- per vierkante meter haalbaar. Zodra u naar een complete renovatie gaat, beginnen de prijzen aan €850,- per vierkante meter. Een ingrijpende renovatie kost al snel €1.200,- per vierkante meter. Dit zijn natuurlijk maar vage richtprijzen. U doet er het best aan om een offerte op maat op te vragen. Zorg ook altijd voor een marge van 10% voor onvoorziene zaken of onaangename verrassingen zoals een lek of stabiliteitsprobleem.

Wat bepaalt de prijs van een totaalrenovatie?

Het is erg moeilijk om richtprijzen voor een totaalrenovatie te geven. De kosten hangen immers van heel wat factoren af. Hoe meer u laat renoveren, hoe hoger de prijs uiteraard zal zijn. Daarnaast speelt ook het soort van renovatiewerken een rol, net als de keuze van materialen. Als u de werken uitbesteedt, betaalt u tot slot meer dan wanneer u zelf de handen uit de mouwen steekt.

Het soort renovatiewerken

Elke renovatie is anders en heeft dus andere prijzen. In de eerste plaats zullen uw wensen de factuur grotendeels betalen. Welke werkzaamheden moeten er precies gebeuren? Zijn het kleinere zaken zoals verven of de vloerbekleding vervangen of moet er echt gebroken worden? De keuze van het materiaal speelt eveneens een belangrijke rol voor de prijsbepaling, net als de keuze voor een renovatiespecialist. Ook de aard van de werken speelt een rol, net als het materiaal dat u kiest. Tot slot zijn er de arbeidskosten van de vakmannen die u inschakelt.

De grootte van de renovatiewerken

De keuze van de specifieke werkzaamheden die u maakt, zullen grotendeels de factuur bepalen. Zo kan u voor een badkamerrenovatie €3.500,- betalen, maar evengoed meer dan €10.000,-. De prijs is afhankelijk van de keuze van sanitair, de tegels en de meubels, maar eveneens van de nodige werken. De prijs zal veel hoger liggen als u de watertoevoer en afvoer wil verplaatsen. Dat vraagt grotere werkzaamheden dan enkel het vernieuwen van meubels en sanitair. Ook voor een zolderrenovatie kunnen de prijzen ver uiteen lopen afhankelijk van wat u wenst. Een zolder die volledig afgewerkt wordt, met dakkapel en isolatie tegen het plafond kost al snel €11.000,-. Indien u geen dakkapel wenst, zal de factuur een pak goedkoper uitvallen. Zelf niet echt een idee welke werken er precies nodig zijn voor uw wensen? Vraag dan zeker advies aan een renovatiespecialist. Samen kan u nagaan of de verbouwing zinvol is.

De renovatie zelf uitvoeren of uitbesteden aan specialisten

Als u zelf aan de slag gaat, zal de renovatie goedkoper zijn dan wanneer u de werken uitbesteedt. U moet immers geen arbeidskosten betalen. Afhankelijk van het soort werk, is het echter het overwegen waard om een vakman in te schakelen. U ben dan zeker van goed werk. Voor elk onderdeel zal u een andere vakman moeten aanspreken.


totaalrenovatie kostprijs

Zo hebt u voor het stuken van een muur een stukadoor nodig en voor het betegelen van uw vloer een tegelzetter. Elke specialist hanteert andere prijzen. Voor een stukadoor betaalt u gemiddeld tussen de €25,- tot de €55,- per uur of €10,- tot €25,- per vierkante meter.

Een timmerman rekent dan weer gemiddeld €30,- tot €65,- per uur aan.

Voor een tegelzetter moet u gemiddeld tussen de €35,- en €45,- rekenen als hij een prijs per uur aanrekent. Per vierkante meter liggen de prijzen tussen de €30,- en €40,- per vierkante meter.

Schilders rekenen gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur oftewel €40,- à €45,- per vierkante meter.

Voor een dakdekker variëren de prijzen tussen de €35,- en €55,- per uur en voor een elektricien tussen de €40,- en €75,- per uur.


Of de specialist een prijs per uur of per vierkante meter aanrekent, is afhankelijk van de klus. Een kleine schilderklus zal per vierkante meter worden berekend. Als het daarentegen om een lastige schilderklus gaat, bijvoorbeeld van een moeilijk te bereiken plaats of het schilderen rond ramen, dan zal de specialist de kost per uur in rekening brengen.

Bij een totaalrenovatie kan u er ook voor kiezen om een aannemer in te schakelen. Die fungeert als uw aanspreekpunt en coördineert de hele renovatie. Er kan immers heel wat komen kijken bij een verbouwing: specialisten aanspreken voor de werken, vergunningen aanvragen, EPB-aangifte doen, enz. Daarnaast moet de aannemer ervoor zorgen dat alle werken binnen de geplande tijd en het voorziene budget worden uitgevoerd. Tot slot moet de aannemer de kwaliteit waarborgen. Een aannemer inschakelen, zal u stress en tijd besparen. U hoeft zich immers niet meer druk te maken. Dat doet de aannemer. Al betaalt u hiervoor. Ook de aannemer heeft zijn prijskaartje.

Materiaalkeuze voor het vernieuwen van de woning

Wanneer u tevreden bent met eerder goedkopere materialen zal u uiteraard minder betalen dan wanneer u kiest voor luxe. Schilderen is goedkoper dan bepleisteren en laminaat kost minder dan parket. Keukens en badkamers zijn er in alle mogelijke prijsklassen. Kortom, u hebt voor zowat elk onderdeel van een renovatie de keuze tussen goedkoop of luxemateriaal. Voor een basisrenovatie worden producten als kunststof en merkloos sanitair of apparatuur gebruikt. Bij een luxerenovatie gaat het eerder om materialen als marmer, keramiek en hardhout. Ook wordt er dan sanitair of apparatuur van een A-merk geplaatst.

Lagere kosten dankzij een premie of verlaagd btw-tarief voor totaalrenovaties

De Vlaamse overheid kan tegemoet komen aan uw renovatie via de Mijn VerbouwPremie. Als u aan een aantal voorwaarden voldoet, kan u een deel van de kosten recupereren. Wie precies op deze premie recht heeft en welke werken u mag indienen, leest u hier. Daarnaast voorziet uw gemeente of provincie misschien nog andere tegemoetkomingen. Vooral energiebesparende maatregelen komen in aanmerking. Op de premiezoeker kan u kijken welke maatregelen er zijn in uw woonplaats. Als uw woning ouder is dan 10 jaar, geniet u van het verlaagd btw-tarief. U betaalt dan maar 6% in plaats van 21%, zowel op de arbeidskosten als het materiaal. Voorwaarde is wel dat de werken worden uitbesteed aan een vakman.

Bespaar op de totaalrenovatie prijs door offertes te vergelijken

Van plan om delen van uw woning of de hele woning te renoveren? Informeer u dan zeer goed, ook op vlak van prijzen. Vraag meerdere offertes aan zodat u prijzen kan vergelijken. Zo kan u tot wel 30% besparen. U kan alvast hier meerdere vakmannen contacteren om offertes op te vragen.

Maak een goed geïnformeerde beslissing en kies bewust een aannemer voor uw totaalrenovatieklus. Door offertes te vergelijken bespaart u op de kosten!