Keukenrenovatie

Wanneer u uw keuken renoveert, zal deze grotendeels hetzelfde blijven. Bepaalde onderdelen worden vernieuwd of gerenoveerd zoals de fronten, het keukenblad of apparatuur. Door deze kleine ingrepen, zal de keuken er toch als nieuw uitzien, terwijl u veel minder betaalt dan wanneer u een volledig nieuwe keuken plaatst. Hier vindt u heel wat informatie over een keukenrenovatie en kan u meteen ook gratis offertes opvragen.

Wilt u direct door naar onze offertedienst om aannemers voor uw keukenrenovatie te vergelijken? Begrijpelijk, offertes vergelijken is besparen op de kosten!

Wanneer uw bestaande keuken volledig renoveren?

Er zijn verschillende momenten waarop een keuken toe is aan renovatie. Zo kan het zijn dat het werkblad of de fronten door ouderdom versleten of beschadigd zijn. Of misschien bent u de kleur beu en is er nood aan een opfrissing. Met kleine ingrepen krijgt uw keuken een volledig nieuwe uitstraling.

Een bestaande keuken moderniseren

Kocht u een nieuwe woning met daarin een bruikbare keuken die niet uw stijl is? Dan kan u ze opfrissen door de deurtjes en fronten te schilderen of te vernieuwen. Het werkblad vervangen, kan eveneens een groot verschil maken. Met deze ingrepen krijgt u een keuken volgens uw moderne wensen zonder dat u een heel nieuwe keuken moet plaatsen.


keukenrenovatie

Nieuwe keukenapparaten kiezen

Werkt de apparatuur niet meer naar behoren? Of verbruiken ze te veel energie? Dan is het tijd voor nieuwe toestellen. Let daarbij op het energielabel dat een toestel krijgt. Zo is een toestel met een D-label niet zo zuinig, terwijl de letter A voor erg zuinig staat. De prijs zal wat hoger liggen, maar op termijn zal het u opleveren.

Goedkoper dan een nieuwe keuken

Een keuken renoveren, is sowieso goedkoper dan het plaatsen van een volledig nieuwe keuken. Bovendien zit u niet met een oude, gesloopte keuken waar u vanaf moet. Ook de werken zelf zijn doorgaans sneller klaar dan bij het plaatsen van een nieuwe keuken. U zal dus minder werkuren moeten betalen.

Bestaande keuken renoveren – wat zijn de mogelijkheden?

Een bestaande keuken kan u renoveren door het werkblad of apparatuur te vernieuwen. Ook kan u de deurtjes of fronten renoveren. Dat is interessant wanneer ze toe zijn aan vernieuwing, maar de andere onderdelen van de keuken wel nog in orde zijn. Dit vraagt geen grote verbouwing en toch ziet uw keuken er als nieuw uit. Zelfs met een kleine ingreep, zoals het vervangen van de handgrepen, krijgt uw keuken al een nieuwe look.

Keukendeurtjes renoveren of vervangen

Wil u graag een nieuwe look, maar is de keuken nog goed? Of is er geen budget om een hele keuken te renoveren? Dan kan u enkel de deurtjes en fronten van de kasten en schuiven renoveren of vervangen. Keukenfronten zijn de afwerking van de voor- en zijkant van draaiende of vaste keukenelementen als deuren, kasten, lades, keukenblok of keukeneiland. Ook vaatwasser, koelkast en andere inbouwonderdelen worden afgewerkt met een front. Zo blijft de look één geheel in de hele keuken. Kortom, frontjes maken de keuken af. In tegenstelling tot deurtjes, kan een front niet geopend worden.

Er zijn heel wat soorten deurtjes en frontpanelen in verschillende materialen. Denk aan melamine, kunststof, massief hout, MDF, fineer hout, gehard glas, roestvrij staal en zelfs steen. En dit in allerlei kleuren, vormen en afmetingen. Er zijn ook heel wat motieven waaruit u kan kiezen. Kortom, u kan een stijl kiezen die volledig past bij uw interieur of budget. U kan daarbij ook kiezen of een kast open is of afgesloten wordt met een deurtje. Dit deurtje kan ook, gedeeltelijk of volledig, glas bevatten zodat u alsnog ziet wat er in de kast zit. Als u enkel deurtjes en frontjes gaat vervangen, doet u er goed aan om op voorhand een goed plan te maken. Maak een overzicht van wat er precies vervangen moet worden zodat u geen enkel hoekje vergeet. Gaat u de deurtjes en fronten volledig vernieuwen of enkel renoveren? In dat laatste geval zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan u de fronten bijvoorbeeld schilderen of overplakken met folie. Ook kan u ze laten zandstralen. Het grote voordeel van deze klus is dat u veel goedkoper af bent dan wanneer u de hele keuken vernieuwt. Ook moeten er geen breek- en sloopwerken gebeuren.


keukenkasten renoveren

Keukenkasten renoveren voor meer ruimte

Hebt u kleine keukenkasten? Dan is het misschien een optie om deze langs de binnenkant aan te pakken om ze te vergroten. Misschien kunnen er onderdelen worden samengevoegd of kan er een grotere kast worden geplaatst op de plek waar kleine kastjes staan. Dit vraagt natuurlijk al iets meer verbouwwerken dan wanneer u enkel de fronten aanpakt. Het voordeel is echter dat uw keuken meer opslagruimte en dus functioneler wordt.

Werkblad van een bestaande keuken renoveren

Het aanrecht in de keuken heeft wel wat te verduren en zal gaandeweg verslijten. Soms kan het zelfs beschadigd geraken. Gelukkig kan u een werkblad makkelijk vernieuwen. Ook als u nood hebt aan een nieuwe look, zal een nieuw aanrecht een groot verschil maken. De keuken zal er als nieuw uitzien en is weer volledig hygiënisch. Oude werkbladen kunnen vlekken bevatten die er niet meer afgaan of hebben stukjes die eraf bladderen. Zo’n versleten keukenblad is dan ook op hygiënisch vlak aan vervanging toe. Als de rest van de keuken nog goed is, kan enkel het werkblad worden vernieuwd.

Er zijn verschillende soorten materialen die kunnen dienen voor een keukenblad. Hou bij de keuze rekening met het onderhoud en de kras- en hittebestendigheid. Een veel gekozen materiaal, is composiet. Deze combinatie van kunststof en natuursteen is hygiënisch, krasbestendig en waterdicht. Nadeel is dat het niet goed tegen warmte kan. Graniet is wel hitte- en krasbestendig, maar kan poreus zijn waardoor het water kan doorlaten. Graniet heeft een luxueuzere uitstraling en is dan ook erg duur. Goedkoper is laminaat, maar dat is niet bestand tegen hitte, krassen en vocht. Dit kan verholpen worden met een speciale coating. Het goedkoopste is kunststof dat krasbestendig is, maar niet tegen hitte kan. Glas is dan weer erg duur en kan tegen hitte, maar er zijn altijd vlekken te zien. Het makkelijkst in onderhoud is inox. Het is minder goed bestand tegen krassen, maar erg goed tegen vocht en hitte. Vooral in commerciële keukens wordt dit gebruikt. Daarnaast zijn er nog heel wat andere materialen als corian, beton, keramiek of dekton.

Wilt u besparen op de kosten van uw keukenrenovatie? Vergelijk de prijs van een aannemer en bespaar op de kosten van uw project!

De apparaten, spoelbak of spatwand van een bestaande keuken vervangen

Is de apparatuur, de spoelbak of spatwand aan vervanging toe? U kan deze zaken gerust afzonderlijk vervangen zonder de hele keuken te moeten afbreken. Reken er op dat een toestel zoals een vaatwasser, oven of koelkast al snel €500,- of meer kost. De prijzen kunnen echter enorm verschillen. Het merk en design spelen daarbij een rol. Let ook op het energielabel van een toestel. A+++ is het meest zuinige en de letter D het minst zuinige. Zuinige apparaten voorkomen verspilling van elektriciteit of gas en kunnen u dus heel wat kosten besparen.

Voor de spatwand zijn er heel wat mogelijkheden, gaande van platen in glas of inox tot tegels. Belangrijk is natuurlijk dat het materiaal bestand is tegen hoge temperaturen, vuil en vocht. Elk materiaal heeft uiteraard zijn prijs. Zo betaalt u gemiddeld €50,- per vierkante meter voor composiet terwijl de prijzen van glas kunnen oplopen tot €150,- per vierkante meter. Tegels hebt u vanaf €20,- per vierkante meter. Om er een mooi geheel van te maken, kan u de spatwand laten doorlopen op de muur.

Ook bij de spoelbak speelt zowel het praktische als esthetische aspect. Het materiaal moet sterk zijn en passen bij de stijl van uw keuken. Populaire materialen zijn inox en keramiek. Daarnaast zijn er verschillende types van spoelbakken. Wenst u een enkele of dubbele spoelbak? Of een grote en kleine spoelbak? En met of zonder afdruipvak? Daarnaast kan een spoelbak in opbouw worden bevestigd of worden ingebouwd in het werkblad. Ook kan de spoelbak onder het werkblad worden gemonteerd.

Keukenrenovatie voor- en nadelen

Het grote voordeel is dat renoveren al aan lage prijzen kan starten. Zelfs met een budget van zo’n €500,- kan u de keuken al een make-over geven. Kortom, het is goedkoper dan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daarnaast is een renovatie sneller afgerond dan het plaatsen van een nieuwe keuken. Nadeel is dan weer dat de keukenindeling amper kan worden aangepast. U blijft gebonden aan de initiële indeling van de keuken. Het kan zijn dat een los kookeiland kan worden toegevoegd of kasten samen worden gevoegd tot grotere kasten, maar dat lukt niet altijd. Uiteraard heeft u met een keukenrenovatie geen nieuwe keuken. De levensduur zal dus niet hetzelfde zijn dan wanneer u een compleet nieuwe keuken laat plaatsen.

Keukenrenovatie – wat zijn de kosten

De prijsopbouw van een keukenrenovatie bestaat uit verschillende onderdelen. De grootste kostprijs gaat naar het materiaal. De meest budgetvriendelijke materialen zijn laminaat, melamine en folie. Als u een laklaag wil, betaalt u extra. De duurste materialen zijn massief hout en gehard glas. Naast het materiaal betaalt u ook nog een klein deel aan montagekosten. Als uw budget voldoende hoog is, kan u alles tot in de puntjes afwerken met extra opties als plinten, sierplinten of sierlijsten. Plinten en sierplinten zitten aan de onderkant van de keuken tegen de vloer aan. Sierlijsten verbergen snoeren, stopcontacten en lichten. Voor deze opties betaalt u gemiddeld €5,- à €25,- per stuk.

Keukenrenovatie zonder breken om kosten te besparen

Als een keuken verouderd is of beschadigingen vertoont, is het niet altijd nodig om deze volledig te vernieuwen. Het kan voldoende zijn om bepaalde onderdelen te herstellen of te vernieuwen. U bespaart hier heel wat kosten mee. Bovendien zal er niet gebroken of gesloopt moeten worden. De kosten van de renovatie of reparaties zijn afhankelijk van wat u wenst te doen. Als het enkel om repareren gaat, betaalt u vooral werkuren. Als er onderdelen worden vernieuwd, zoals de fronten of een werkblad, zal er voornamelijk betaald worden voor materiaal. Voor een grondige keukenrenovatie waarbij alle fronten vernieuwd worden, gaat zo’n 80% van de kosten naar het materiaal. De overige 20% zijn arbeidskosten, werkmateriaal en voorrijkosten. Informeer u zeker goed op voorhand naar het uurtarief en eventuele extra kosten.


keukenrenovatie kosten

Keukendeurtjes vervangen – wat zijn de kosten?

Door enkel de keukendeurtjes en -fronten te vervangen, zal u heel wat minder kosten hebben dan wanneer u de hele keuken vernieuwt. De precieze koste hangen af van verschillende factoren. Zo is er de oppervlakte die vernieuwd moet worden, het materiaal dat u kiest en de complexiteit van de werken. Reken voor een gemiddelde keuken met acht kastdeuren, een koelkastpaneel, een vaatwasserpaneel en vijf ladefronten op prijzen tussen de €900,- en €2.000,- inclusief plaatsing. Voor een kleine bijkeuken zal het prijskaartje tussen de €400,- en de €1.000,- liggen. De prijs voor een grote keuken met veel frontjes zal al snel oplopen boven de €2.000,-. Alles hangt natuurlijk ook af van het gekozen materiaal. Zo is massief hout veel duurder dan composiet en valt gehard glas nog een prijscategorie hoger.

Aanrecht vervangen – wat zijn de kosten?

Het werkblad bepaalt mee de uitstraling van uw keuken. Als dit aan vervanging toe is, kan het perfect afzonderlijk worden vernieuwd. De prijzen hiervoor variëren enorm. Vooral de keuze van het materiaal speelt een grote rol. Zo zijn keukenbladen in kunststof het goedkoopst en toch van goede kwaliteit. Werkbladen in natuursteen zijn een pak duurder, maar geven dan weer een luxueuze uitstraling. Als natuursteen te duur is, is composiet een betaalbaar alternatief. Hiervoor betaalt u gemiddeld €250,- tot €500,- per lopende meter. Composiet heeft min of meer dezelfde eigenschappen als natuursteen en heeft ook diezelfde luxe uitstraling. Voor graniet of keramiek kunnen de prijzen oplopen tot €550,- per lopende meter terwijl voor beton daar de prijzen maar starten. Hier kan u tot €700,- betalen.

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Is het tijd om uw keuken een nieuwe look te geven? Gaat u deurtjes, fronten en/of werkblad vervangen? Vraag dan zeker eerst meerdere offertes op bij verschillende vaklui. Zo bent u zeker van de juiste prijs en kan u tot wel 30% besparen. Vraag hier alvast gratis verschillende offertes op bij aannemers in uw regio.

Maak een goed geïnformeerde beslissing en kies bewust een aannemer voor uw renovatieklus. Door offertes te vergelijken bespaart u op de kosten!